Konkurrencen

Gæðingakeppni handler mere om hesten end rytteren. Det handler om at finde den bedste hest. Hesten, som er en fornøjelse at ride på og at se performe. Den skal have masser af arbejdsvilje og fremdrift, men på en måde, så den samtidig er både samarbejdsvillig, styrbar og lydig. Den skal helst bevæge sig med stor kraft og fart i gangarterne og med stolthed og udstråling i udtrykket. Man kan sige, at betegnelsen ”A happy athlete ” passer perfekt på den gode gæðingur.

kapall 2.jpg

 

 

Gæðingakeppni-reglerne bærer meget præg af dyb respekt for hestene, og stor stolthed ved at vise dem frem. Formålet er at vise hestene uden eller med et minimum af hjælpemidler samtidig med, at de yder deres ypperste. Det er f.eks. ikke tilladt at bruge pisk. I Gæðingakeppni tillader man ligeledes en mere fri og naturlig form i bedømmelserne, end i sportsklasser.

Gæðingakeppni rides bedst på en 300 m ovalbane, som er forbundet med en pasbane på minimum 175 m. Det er dog tilladt at bruge en 250 m bane, dog ikke til nationale konkurrencer. C flok kan rides på en lige bane. I A- flok (5-gang) kan rytteren når som helst i sit program ride ud på pasbanen og vise sit pasridt dér.

I alle klasserne rides der enkeltvis i udtagelserne, og rytteren skal selv sammensætte sit program og ride gangarterne i den rækkefølge man ønsker. Der må skiftes volte én gang under programmet. Man behøver kun at vise én langside i hver gangart, og kun en halv i skridt. Det betyder, at der i alle klasserne er en hel langside til overs, som kan bruges til at forbedre en gangart, eller til en såkaldt ”blærerøvslangside”. Det er altid den bedste langside, der tæller.

Når der rides galop, skal man vise en langside med acceleration og nedtagning. Man kommer ridende fra rolig og langsom galop på kortsiden, og accelererer sin hest op til fuld speed på hele langsiden, hvorefter den harmonisk, og med lette hjælpere, skal tages ned inden hjørnet.

Karakterskalaen går fra 5-10 ligesom ved kåringerne. Alle decimaler er med, og der er særskilt karakter for vilje og for form under rytter i A og B flok samt Ungdomsflok, disse karakterer tæller dobbelt i A og B flok. I børneflok gives der en særskilt karakter for sæde og indvirkning i hver enkelt gangart, i teenagenflok gives der en samlet slutkarakter for sæde og indvirkning.

Hver aldersgruppe har sin egen klasse. Der er A-flok (5- gang), B-flok (4-gang) C-flok (begynderklasse/ 3-gang), Børneflok, Teenageflok og Ungdomsflok.

Gæðingakeppni klasserne

  • A-flok (5-gængere)
  • B-flok (4-gængere)
  • C-flok (Begynder klasse/ 3-gang)
  • Ungdomsflok (rytterens alder op til og med 21 år)
  • Teenageflok (rytterens alder op til og med 17 år)
  • Børneflok (rytterens alder op til og med 13 år)

A-flok (5- gang)

I A-flok har man, hvad der svarer til, tre omgange på ovalbanen til sin rådighed, men en af langsiderne kan bruges til at ride pas på en strækning på pasbanen. Ud over pas skal der vises skridt, tölt, trav og galop. Der gives særskilte karakterer for vilje og form under rytter, og disse karakterer, samt karaktererne for tölt og pas tæller dobbelt.

Gædingakeppni a-flok

B-flok (4-gang)

Der rides tre omgange. Der skal vises skridt, langsom tölt, trav, galop og hurtig tölt. Der gives særskilte karakterer for vilje og form under rytter, og disse tæller dobbelt

C-flok

Der rides 2 runder på ovalbanen eller to gange frem og tilbage på en lige bane. Der skal vises skridt, trav eller tølt og galop. Der gives særskilte karakterer for vilje og form under rytter.

Ungdomsflok

I ungrytter klassen rides der et B-flokprogram. Der gives særskilte karakterer for vilje og form under rytter, men de tæller ikke dobbelt som i voksenklassen.

ungdomsflok.jpg

Teenageflok

Der rides tre omgange. Der skal vises skridt, langsom tölt, trav, galop, og en hurtig gangart tölt eller trav. Der gives en samlet karakter for sæde og indvirken.

Børneflok

Der rides to omgange. Der skal vise skridt, tölt og/eller trav og galop. Hvis der vises både trav og tølt, er det den bedste gangart der tæller. Der gives særskilt karakter for sæde og indvirken i hver eneste gangart.

Gædingatølt

Klassen er ikke en ranglisteklasse.
Gæ∂inga-tölt er en ny disciplin, der udbydes som forsøg.
Der rides én ad gangen – 2 ½ omgang på ovalbanen. Der skal vises 1 omgang ”langsom tölt” (som den langsomme tölt i B-flok) og en omgang ”tölt” (valgfri tempo tølt - som tölt i A-flok), den sidste ½ omgang kan bruges til at vise en af opgavedelene ekstra godt/grundigt.
Der bliver givet karakterer for hver opgavedel, og for "Vilje og sind" og "form under rytter".